Daar sta je dan. Een nieuwe kennismaking, een presentatie en na een paar seconden vergeet je iemands naam. 7 tips om het te leren. 

1. Maak het belangrijk
Maak het belangrijk voor jezelf! Besef wat het met mensen doet als je ze bij hun voornaam aanspreekt. Niet alleen vergemakkelijkt het de communicatie, het heeft ook echt impact op die persoon. Wow, hij of zij kent mijn naam al! Dus geef het de juiste waarde, dat is je basisattitude die je kunt aannemen.

2. Lees de namen 
Geef je een presentatie of doe je mee aan een vergadering. Bekijk de deelnemerslijst vooraf, zo zie je de namen alvast visueel. Wanneer die persoon naar je toe komt, schud je de hand en wordt de naam nogmaals genoemd. Hierdoor koppel je de visuele weergave van de letters aan de persoon. Op dat moment pas je gewoon tip nummer drie toe:

3. Zeg het hardop
Zeg de naam hardop: "Hallo Micheal, leuk dat je er bent. Welkom!"

Op het moment dat je de naam benoemt, kijk je de persoon aan en let je op opvallende kenmerken. Probeer die te koppelen aan de naam. Dit maakt het gemakkelijker om de naam te onthouden.

4 Visualiseer de naam
Visualiseer de naam en het gezicht samen Je had al de naam, je ziet het gezicht en nu kun je de naam en het gezicht tegelijkertijd visualiseren. En dan komt misschien wel het belangrijkste; tip nummer 5:

5.Maak assiocaties 
Maak associaties Associëren betekent iets nieuws koppelen aan iets bekends. Voor mij bijvoorbeeld:

Saskia hoort bij Annelie. Ik ken Saskia al 10 jaar. Saskia heeft gezegd dat ze nu met Annelie fijn samen op vakantie gaan. Saskia zegt dat ze samen veel lol heeft met Annelie.

Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: Patricia draagt een paarse sjaal. Dus maak associaties. Wim heeft een blauwe blouse. 

6. Herhaal de naam
Herhaal hardop. Wat je ook doet begin is met rondlopen en je aan de mensen vooor te stellen en door ze één voor één aan te kijken herhaal je hun naam. Hij zegt:  "Hallo ik ben Alphons. Jij zegt: :Leuk kennis te maken Alphons. 

7. Vraag gerust nog een keer. 
Durf te vragen Als iemand een vraag stelt en je weet de naam van die persoon niet meer, zeg dan gerust: "Sorry, ik ben even je naam vergeten."

Een communicatietraining volgen? 

https://gekophetgesprek.nl/communicatietrainingen

Leden kunnen reageren en trainingen met korting volgen. 

Reacties (1)
Zie de reacties van de lezers
Sofyan
2023-06-30 20:20:37
Goede tips, vooral nummer 7. Het kan even ongemakkelijk voelen om te vragen maar over het algemeen is het voor mensen geen probleem. Iedereen vergeet weleens iets.
#replace title#