Overtuiging is een keuze.
Je bent ervan overtuigd dat wat jij zegt juist is. Als je zegt dat de ander niet deugt of vindt dat we minder moeten eten. Soms ga je daarnaar handelen en moedig je anderen aan om gezonder te leven of we gaan gedrag vertonen dat bij andere veel sympathie of mischien veel weerstand oproept.
Overtuiging bepaalt je gedrag: zo groot is de invloed van onze overtuigingen. Ze kunnen mensenlevens veranderen en negatief of positief beïnvloeden.
Het is wat jij vindt.
Maar bedenk een overtuiging is een generalisatie, iets wat jij vindt op basis van je ervaringen en waarnemingen en zo vanzelfsprekend vindt en voor waar aanneemt zonder te checken of het echt zo is. Vandaag de dag zoeken we op internet steeds meer van die gelijkgestemde waarnemingen die aansluiten bij onze waarneming. Daarmee is er het risico dat we onze eigen overtuigingsfuik inlopen en de werkelijkheid niet meer van fictie kunnen onderscheiden.
AI
Ook met de komst van van Artificial Intelligence (AI) en algoritmes moeten we goed en nauwlettend in de gaten houden dat deze jouw overtuigingen niet misbruiken en je gedrag wellicht in negatieve zin beïnvloeden of keuzes laat maken die je niet wilde.
Sturing op je gedrag
Overtuigingen kunnen je gedag zowel positief als negatief sturen. Ze kunnen bellemeren maar ook kunnen ze je kracht geven. Ze vormen bovendien je waarden en normen. De zaken waarin jij gelooft of die jij belangrijk vindt.
Binnen het gesprek
In vrijwel ieder gesprek kun je overtuigingen waarnemen, zelfs als de spreker er zelf niet van bewust is. Je herkent en hoort het aan de krachtige bewoordingen en je ziet het aan het expressieve non-verbale gedrag.
Reflecteer je overtuigingen
Sta open voor feedback op je overtuigingen is het raadzaam om te bezien of je daarvoor open wil staan en wellicht is het soms goed om een overtuiging beschouwend te herzien als dat aansluit bij je identiteitsniveau.
Meer weten: info@gekophetgesprek.nl
Leden kunnen reageren:
Neem contact met ons op via onderstaand formulier.