Overtuiging is een bewuste keuze.
Je bent ervan overtuigd dat jouw standpunten correct zijn, of dit nu gaat over het beoordelen van andermans gedrag of het propageren van een bepaalde levensstijl. Dergelijke overtuigingen leiden vaak tot acties; je moedigt anderen aan om gezonder te leven of je gedraagt je op een manier die sympathie of juist weerstand oproept bij anderen.

De invloed van onze overtuigingen op ons gedrag is aanzienlijk. Ze kunnen levens drastisch veranderen en hebben een sterke positieve of negatieve impact.

Het is jouw persoonlijke opvatting.
Maar bedenk wel dat een overtuiging vaak een generalisatie is, gebaseerd op eigen ervaringen en waarnemingen, die je als vanzelfsprekend beschouwt en voor waar aanneemt, zonder deze echt te verifiëren. Tegenwoordig vinden we op internet gemakkelijk gelijkgestemden die onze waarnemingen bevestigen, wat het risico met zich meebrengt dat we vast komen te zitten in onze eigen 'overtuigingsbubbel' en het onderscheid tussen realiteit en fictie verliezen.

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes is het cruciaal om alert te blijven op mogelijke manipulatie van onze overtuigingen, die ons gedrag negatief kunnen beïnvloeden of ons keuzes kunnen laten maken die we eigenlijk niet willen.

Overtuigingen kunnen ons gedrag zowel positief als negatief sturen. Ze kunnen belemmeren, maar ook kracht geven. Ze vormen onze waarden en normen en bepalen wat we belangrijk vinden.

In vrijwel elk gesprek zijn overtuigingen te herkennen, zelfs als de spreker zich daar niet bewust van is. Je merkt het aan de overtuigende manier van spreken en het expressieve non-verbale gedrag.

Het is verstandig om open te staan voor feedback op je overtuigingen en deze zo nu en dan kritisch te heroverwegen, vooral als dit bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling en identiteit.

Het volgen van een communicatietraining kan verder helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Op onze website kun je meer informatie vinden over ons aanbod, ledenkrijgen korting krijgen op onze trainingen. 

Reacties (0)
Zie alle reacties van de lezers
Er zijn nog geen reacties geplaatst
#replace title#